Već duži niz godina, studeni i prosinac pripadaju najdinamičnijim mjesecima u lovnom kalendaru. Osim domaćih gostiju, najbrojniji su strani gosti koji do nas dolaze putem agencije Basswood Sporting i za koje organiziramo skupni lov na divlje svinje pogonom. Lov obično organiziramo za grupe od 12-16 lovaca, uz sudjelovanje 15 pogoniča i 20-ak pasa, a ove godine imali smo čast ugostiti 55 lovaca iz Velike Britanije. Osim u lovu, gosti su uživali u tradicionalnim slavonskim jelima od divljači restorana „Jošavac“ i odmarali u našim ugodnim smještajnim jedinicama daleko od dnevnih rutina na koje su navikli.

Svakog lovnog dana druženje započinje u zoru, uz doručak u restoranu koji je i zborno mjesto s kojega već u 8 h svi zajedno krećemo na područje koje smo predvidjeli za lov. Štandove postavljamo u tišini i već tada počinje slatko iščekivanje koje, nakon što se začuju prvi povici pogoniča i lavež pasa, prelazi u uzbuđenje gostiju koje se može osjetiti u zraku. Lovci napeto, baš poput vlastite puške, očekuju koji će prvi zapucati. Pogoni obično traju oko dva, dva i pol sata, nakon čega se svi ponovno okupljamo i prepričavamo pogotke, promašaje, prisjećamo se i brojimo divljač s kojom smo se sreli. Zaista je potrebno dosta vještine i spretnosti, a ponekad i sreće, da se pogodi divlja svinja u trku, zbog čega nije neobično da je promašaja više nego pogodaka. Dobri strijelci likuju, dok ovi malo manje uspješni traže opravdanja za svoj neuspjeh, iako je prilika za popravak odmah nakon kraće pauze.

Nakon slikanja sa odstrijeljenom divljači, bogatiji za pokoje iskustvo, krećemo u drugi pogon. Sa grupama stranaca uglavnom nikada ne izvlačimo brojeve. Pošto u grupi uvijek ima starijih lovaca koji se obično lakše umore od mlađih (iako to nije pravilo), njih ostavljamo bliže, dok mlađi malo prošetaju do položaja na štandu. Kako je lovište kojim gospodarimo izrazito ravničarskog reljefa, ta šetnja nije jako naporna, a štandove postavljamo na prosjeke od oko 5-10 metara širine koje su travnate i služe za ispašu divljači. Lov opet počinje!

Poslije drugog pogona svi zajedno idemo na ručak koji je pripremljen u šumi. Naš mali lovački dom sa simpatičnom terasom i spremnom vatrom nakratko nudi utočište od zime i okrijepu lovcima i pogoničima koji se sada malo bolje upoznaju, pričaju o dojmovima, očekivanjima od sljedećeg pogona i uspoređuju puške i opremu. Nakon ručka nismo drijemali. Krećemo u treći, završni pogon gdje gosti koji su ranije možda promašili ili nisu stigli pucati imaju priliku popraviti dojam.

Kako u dobrom društvu vrijeme leti, a i pada mrak, zadovoljni uspješnim lovom vraćamo se dvorište poduzeća Jošavac d.o.o. gdje još jednom pregledavamo odstrijeljenu divljač i predajemo mesaru na daljnju obradu. Zatim ulazimo u restoran gdje nas čeka večera i gdje ćemo se družiti do dugo u noć prije nego odemo na zasluženi odmor.

U ime svih zaposlenika poduzeća Jošavac d.o.o. želim zahvaliti svim našim dragim gostima na posjeti i s veseljem očekujemo naš ponovni susret. Također, pozivam sve lovkinje i lovce da nam se pridruže u lovnim aktivnostima koje tek slijede.
Dobra kob!


Jošavac d.o.o.
Lovni ured
Saša Gojković, bacc.ing.agr.